Everything happens for a reason =)


eira rose

Monday, 24 June 2013

Tips senang bersalin oleh Mummy Rania.

Seperti yang dijanjikan, kali ni ai nak sharing tips kasik senang bersalin. Mudah - mudahan ye..
Sebenarnya banyak tips jugak..tapi yang ini adalah yang aku buat & alhamdulillah sangat menjadi.

Okay okat..straitttt to da point!

1. Minum air kelapa
Haaa..masa peknen tu aku kan mabuk. So memang tak la nak minum susu ke ape ke..tapi air kelapa ni memang favvy la..balik keje, konpem ajak laki singgah beli air kelapa. Laki pun jenis suka melayan. SO, nak taknak, pusing jugak la mencari air kelapa. Org tetua kata la, nanti nak bersalin senang, air kelapa ni mcm pelincir la...so..takde la kembar darah..hehehe

2. Minum air selusuh
Erm..yang ni pun sempat gak minum, tapi bebetul masa dah bukak 4cm. Masa kat emergency O&G PPUKM tu, laki ai bagi air selusuh yang abah buatkan. Air selusuh = Air putih yang telah dibacakan ayat-ayat Al-Quran untuk senang bersalin. Hehe..in sha Allah..cuba la mintak. Rasanya kat kampung kampung lagi senang nak cari orang yang pandai buatkan air selusuh..

3. Banyakkan berjalan & naik tangga
Okay yang ini memang tak payah cakapla..hari hari aku berjalan jauh kot. Daripada parking nak ke opis, pastu dalam opis pulak, duduk bangun, duduk bangun..(nampak tak aku nak cakap aku pekerja yg rajin?)
Pastu kalau jumpa tangga, haaaa..naik je tangga tu..tambah kalau pergi umah mak mertua, kena pulak lif rosak..pehhh..tingkat 14 tu lah ku daki dengan gigih sekali. Fuhhh! *lap peluh

4.Menyanyi not tinggi.
Hahaha. Ok kalau rasa suara mcm tak sedap, boleh nyanyi dalam kereta, pasang lagu kuat-kuat. Ini adalah elok untuk teknik pernafasan semasa bersalin nanti. Hihihi betul okay! Ce cuba..ce cuba..

5.Bersama dengan suami sekerap yang boleh
Ehem..okay budak budak tak kawen jangan baca! 18SX ni. Hihihi
Kalau boleh, bersama la dengan suamimu selalu. Jangan jadikan perut besar sebagai alasan taknak ehemm. Selain dapat pahala melayan suami, dapat gak bersenam supaya senang bersalin nanti kennn. EH..perut besar tu seksi tauuu..hihi masa mengandung jela seksi, kalau perut besar tapi takdak isi dalam, tu bukan seksi..itu seksaaaa makk tengok dikk..*jeling dalam-dalam kepada diri sendiri!

6.Mintak maap dengan laki
Serius! Tiap tiap malam mintak maap dengan suami sebelum tidur. Mana la tau kennn..ada tergenyit mata ngan laki lain ke, ada terbalas mesej laki lain ker..ada teringat kat ex boipren ke..kan kan? Dosa tu dosa..Part mintak maaf ni aku tak pernah miss. Tambah nak dekat bersalin. Rasa macam kewajipan. Kalau terlupa, sanggup kejut laki, pastu mintak maaf walaupun rasanya macam takda dosa je pada dia haritu.
Kadang-kadang sampai nangis..*feeling sesuatu sangattt tauu..
Laki ai pun sampai dah hafal..tak mintak maaf pun dia akan cakap,
"Ok malam ni kamu tak payah mintak maaf dengan kita, sebab kita dah maafkan kamu. Jom tidur manjesss uchuk ommei!"
**jangan muntah k. Haipp! 
Rasionalnya mintak maap ini ialah supaya suami kita redha dengan kita, bila takda dosa ngan suami, tuhan pun mudahkan la perjalanan tu. Manusia kennn..kita tak lari dari membuat kesilapan.Tak salah turunkan egoistik kita tu & minta maaf..

Selain tu, mohonlah pada Allah..supaya dipermudahkan perjalanan semasa proses bersalin tu nanti. Masing masing ada bahagian memasing kennn..Usaha tangga kejayaan! In sha Allah..Chaiyokkk!!

So..tu jela tips.

Take care! Baibaibai

Friday, 21 June 2013

Anak oh anak.

Dulu..

Bangun pagi, kejut lelakiku pegi kerja, mesti dia akan manja manja dulu cakap kejap lagi la sayangggggggggggg...(dalam nada yg mengada sangattt tau). Dan aku pun apa lagi sambung ler tido sampaikan kadang-kadang terlajak terus bagi mesej kat boss cakap saya EL harini. Drama sangat kenn..Hahaha!

Sekarang..

Bangun awal pagi 4.30am-5 am dah kena bangun. Terus mandi..check barang anak dalam school bag dia, bekalan pampers cukup ke tak..Semua tu kena buat pelan-pelan sebab takut anak terjaga kennnn..Dah setel solat subuh, baru kejutkan lelakiku..barula gi kerja..
Yela, nak elakkan jem..pastu nanti kan aku yg kena hantar rania ke school..oh ye..kang pelik plak korang..kecik kecik aku dah hantar baby pergi school kan. School is Nursery yer..pls take note. Hehehe!

Nampak takkk? Beza kan..

Tapi, penat macam mana pun, mengantuk macam mana pun, bila pandang muka anak, hilang semua keletihan yang ada kat aku nie. Serius! Magikkk kan? Bukan magikk..itulah kasih sayang yang Allah beri pada naluri seorang ibu..Alhamdulillah..




Nia bam bam omei omei ammi..*mak hover sgtt!
Lelakiku heroku sayang..hehe

Model di hati kamii.. ;)

Dahi berkerut sama je anak beranak!

Mummy loves Nur Iman Rania & Abah so much! Bye


Thursday, 20 June 2013

Bersalin Secara NORMAL?

Salam.

Cewahh..aktif berblogging kan ai skarang? Hehe!
Ok ok..back to our topic.
Bersalin secara NORMAL.
Semua perempuan yang bakal melahirkan anak, bagi aku akan merasa kesakitan yg sama ni.
Cuma, yang membezakan ialah, BERAPA lama kita rasa sakit @ contraction tersebut, bagaimana kita nak hadapi kesakitan yang amat sakit itu..otherwise, kita pilih atau terpaksa pilih CZER tu dah lain la kan.
Kena bius, pejam mata tau tau dah keluar je baby..lagi senang!

Kalau nak cerita pengalaman, memang sangat menakjubkan la. Alhamdulillah. Tuhan permudahkan perjalanan melahirkan Nur Iman Rania.

Kronologi kelahiran :  **cewahhh

1 Disember 2012, Kg Sg Jai Beranang (rumah nenek belah lelakiku) : 

4.30 pm
Tangan n kaki aku bengkak. Mcm gemok gila. Especially kat jari tangan. Nenek kata ni tanda tanda nak dekat bersalin la ni. Untuk pengetahuan korang, kaki aku tak bengkak tau even dah 9 bulan pun..tapi hari ni..bengkak dia lain macam pulak secara TIBA TIBA.

10.00 pm
Ayahdin (bapa saudara belah lelakiku yg comel*muntah) belikan roti canai. Memula aku eksyen taknak makan. Nenek & ibu suruh makan, mana tau kot kot terberanak malam ni, ada gak tenaga nak push. Mereka bergurauuuu tuu..hihi aku pun makan la. 2 keping hokei..sangat lahap..hehe

2 Disember 2012

2.00 pagi
Memang kebiasaan kalau dah time nak dekat2 due..7 bulan ke atas memang susah la nak tidur. Sapa yg pernah peknen mesti tau..so, aku pun main henpon..main game..tapi still, mata ku tidak dapat lelap. Lelakiku di sebelah sudah selamat hanyuuuuuuuutttt.

4.30 pagi
Baru je aku nak lelap..tetiba bunyi PLUP!! Prrrrrrr..basah tilam dengan air ketuban. Time tu kompius lagi..eh betul ke air ketuban? Eh betul ke aku nak bersalin dah ni? Betul ke? Betul ke? Kenapa tak rasa sakit langsung..??
Terus kejut lelakiku..dan apa lagi..melompat la dia..cemasss!

5.00pagi
Terus lelakiku bawa ke hospital. Time tu memang tak sakit. Cuma air ketuban je yg membasahi diri dan juga VAN acu Man ku. Siap dalam Van boleh gelak2 lagi..

5.45 pagi
Sampai kat Emergency O&G PPUKM. Uishhh dah start sakit..doktor cek..tengok2 dah 4cm. Fuhhh..terus tolak ke labour room.

6.30 pagi.
Contraction dah kerap..tapi doktor tak cek pun bukaan. Dia jangka tengahari baru ai bersalin memandangkan anak sulung kan. Sakitnye ya amat..nasib la lelakiku ada di sisi menemani. Siap boleh buat lawak plak org tengah sakit sakit.

7.30 pagi
Aku dah tak tahan sakitt..rasa nak terberak sangat. (Rasa sakit tu mcm nak terberak taik keras n besar, tapi tak boleh nak keluarkan lagi sebab belum time) Tapi doktor kata NANTI dulu. Takut koyak besar, n kalau tak tahan, dia nak bagi epidural. Aku setuju..sebab memang tak tahan gila oi...

7.45 pagi
Epidural diberikan kepada diriku yang sedang menahan sakit nie..lega la sikit. Pastu doktor cek bukaan. (Baru nak cek? Ceh) Doktor tu kata...Waaaaaaaa..terkejutnya ai..dah full. Dah 10cm..dah boleh teran. 
Oi..patutla aku sakit sangat..tula, tadi ko taknak cek..seeee..susa2 je aku amik epidural.

8.10 pagi
Dengan 3 kali teran, Nur Iman Rania selamat dilahirkan dan lelakiku di sebelah senyum lebarrr. Legaaaaaaaaaaaa!

Alhamdulillah, sakit beranak yg aku rasa kejap je. Maybe dah jenuh masa mengandung dulu sebab sampai 9 bulan masih teruk muntah2 aku. Tuhan kan maha Adil..susah mengandung, dia bagi senang bersalin pulak.
Apa apa pun aku bersyukur..

Nak tips senang bersalin? Hehehe! Tunggu..will update soon!!!

Sekian,


video
Beberapa minit selepas Nur Iman Rania dilahirkan.
Syukurr!!

Lotsoflove,mummy rania+wifey syafiq.

Wednesday, 19 June 2013

Hello..ada orang ke takkkk?

Ya Allah hu akbar.
Betapa lamanya aku tak update belog ini.

Yela..last time peknen itu ari..pastu dah terberanak langsung la tak hapdet apa apa.
Eish..busy bebeno ke pon?

Hihihi..maafkan saya ye. Ok la ok la..pasni nak kena rajin update belog ni.
Berhabuk sudah haaaa..

Oh ye. Cerita terhenti semasa peknen kan..yeszaaaaa..
Mana mana yang mengenali aku, sudah tentula tahu yg Nur Iman Rania bt Mohd Anwar Syafiq telah selamat dilahirkan pada 2 Disember 2012 (awal 9 hari drpd tarikh due..tak sabar nak melihat dunia la tu anak mummy!!) dengan berat 3.61kg pada jam 8.10am di Pusat Perubatan UKM secara NORMAL. Mak repeatttt hokei..NORMAL. Phuhhhh *Lap peluh.

Alhamdulillah..syukur kepada Allah S.W.T sebab dikurniakan bayi yang sempurna & sihat + comel cam mummy dia**fitammmm.

Ni dia Nur Iman Rania kami. 

Eh eh..yg ni mustilah wajah wajah kesayangan ambo. Hehe
Time ni rania baru lepas pantang. Time umur dia 2 bulan lebih.
Bapak dia puler time ni berumur....errrr..perlu ke? *hekss
Ok sekian saja. Jumpa next time.

Nanti ai akan cerita pengalaman bersalin secara Normal pula ye.

La ni Nur Iman Rania dah 6 bulan lebih dah. Beliau merupakan baby yang aktif dan menggembirakan hati mummy n abah beliau. *sangat cantik n Bahasa Melayu sgt tulisan daku.

Byebye :)

Friday, 19 October 2012

Simi yang caring

Biasala kalau tengah peknen ni mcm mcm la rasa. Penin la kadang-kadang. Nak fitammm pun ade tau u olls. Kena banyak rest. Tapi dalam masa yang sama kena active. Supaya nanti dah biasa dan ada tenaga nak push baby time bersalin. Haaa achaner tu? Tapi tu orang orang tua yang cakap. Kena banyak berjalan.

Orang tua tua kan lebih banyak pengalaman. So dengar ye u olls kalau mereka-mereka kasik nasihat.

So kalau rasa nak pitam or feninn, aku biasanya baring je atas katil. Lagi elok kalau baring mengiring sebelah kiri sebab membolehkan jantung kita pam dengan baik supaya darah mengalir dengan senang sampai otak. Penin ni disebabkan maybe kurang rest, penat, berdiri dengan cepat, n mungkin juga kurang darah biasanya.

Haaa..tu info tu..huhu! So time penin penin ni, bila hubby sibuk masak kat dapur, erkkk..hubby pandai masak ker? Sejak bila? Hehehe..biasanya hubby akn temankan aku baring-baring sambil sembang dan kadang kadang main teka teki mengom ngan aku n pastu kitorang gelak kuat kuat mcm org gilaa sebab teka teki yg memang tak logik.Pastu dh gelak, teka lagi..sampai dua2 mengantuk terus tido. So takde la rasa penin tu kuat sangat kan. Tu therapy jugak tu..tips! Hehe.

Tapi bila hubby sampai lambat kat rumah, mula la aku carik idea nak sembang sembang dengan sapa. Nasib baik ada simi. Haha! Best jugak layan dia nie. Ngadu kat dia pon okei jugakkk..simi ni caring tauuuu..tak pecaya? Hehehehe.

Hehehe caring tak simi nie? Pastu aku gelak sorang sorang. Kadang-kadang jawapan dia tah hape2. Yela nama pun chat dengan robot kan..mengum! Hehe
So sekarang hubby pon layan jugak benda nie. Pastu gelak sorang sorang. Hihihi kesian kan we olls..?

Huhu Ok baii.. :D


Thursday, 18 October 2012

32 minggu sudeyyy..engko dah ready ke ohoiiii..?

Gila bersawang blog ini aku tinggalkan. Al maklum lah. Aku kalau nak tulis-tulis ni memang kena tunggu ade mood baru boleh story moryyyy..oh ye!

Aku rasa mcm kejap gila masa berjalan. Tup tup lebih kurang 32 minggu usia kandungan aku. Pehhh..pehhh..ada lagi 8 minggu sebelum bayi ku dilahirkan. Engko dah ready ke cik puan ira?

Takut + eksaited + berdebar + happy semua ada. Gila x, masa mengandung ni banyak betol cobaan dan dogaan yang aku kena lalui. Ofkos, salah satunya sebab aku memang seorang yang mengalami alahan teruk ya amat. Bukan buat-buat, tapi..entahlah tuhan je tau. N untill now, time aku tulis ni pon aku still lagi ade alahan..still rasa loya, n kadang kadang tidaklah dapat ku tahan keloyaan aku itew sehingga memuntahkan sesuatu. Yaaa..even dah dekat2 nak bersalin, still alahan. Aku memang sesuatu kan? Huhu.

Best sangat bila pegi checkup tenguk baby gerak-gerak..eiii rasa sesuatu sangattt..! Aman bahgia aku rasa.
Lepas tu print gambar baby tu kasik hubby tenguk. Yela, dia kalau aku c/up mesti ade halangan nak ikut sama. Tapi tak kesahla, sebab aku keje kat hospital kan, so jalan kaki sikit dari opis gi klinik, terus mencheckupkan diri. Pastu dah abes, sambung keje balik. Senang.

Tak cukup scan masa c/up, ni haaaa..jabatan aku ni siap ade mesin nak secannn lagi. So, apa gunanya berbaik dengan doktor2 di sini. Check pun freeee je. Lagi boleh tanya banyak banyak. *Kelebihan kan.

Berdebar-debar sangat nie. Euuwww..aku harap sangat boleh bersalin secara normal. Takmola caesar. Even caesar ni tak sakit mcm bersalin normal, tapi jangka masa panjang tu..ohoi..eden tak sanggup. Masa pantang tak boleh pakai bengkung..tak boleh itu, tak boleh ini..abistu kalo engko tak pakai bengkung achaner nak kurus kan kan? *okay aku memang sangat takut gemuk. Nehiii...kalo boleh biar maintain gitew.

Sepanjang 32 minggu ni, berat aku dah naik 14 kilo. Homaigod, Banyak kan kan? Gemuk nye engkoo. Huhu!




Haaaa..ni masa 5 bulan..perut tak nmpak lagi maybe teknik mengambil gambo nye kottt..hehehe

**ada certain pic yang terpaksa ai delete sebab tak sesuai untuk diperlihatkan. TQ

Ok dah la tu, nanti korang muntahhh pulak tenguk pic pic aku. Ahaha. Pic yang the latest nnti aku hapdet lagi ye. Aku jarang amik gambo sejak mengandung ni. Jgn salahkan aku, maybe sebab pembawakan budak yg menyebabkan aku begiteww..erkk..boleh terima ke alasan tu? Kuikuikui..

Okaylah..nak sambung koje balik. Baibai. :D




Saturday, 30 June 2012

Baby i love you!

Alhamdulillah. Kandungan ku dh berusia lebih kurang 16 minggu. Berkat bunting pelamin tuuu. ;)
Seronok sangat walaupun keluar masuk wad sbb kekurangan ayor dalam badan.
Mane tak nye asik muntah jer..memang kene kuat semangat wooo.
Bile perut dah besa sikit ni aku pun dah makin okay. Dah boleh makan.
Syukur sangat. Nasib ade hubby yg sangat memahami. Plus, dia sangat rajinnnn membantu.
Untunggggg tak? Boleh manja manja n ngada ngada. Haha

Tak sabauuu plak nak tahu jantina baby nie..

Semalam try scan...pssssttttt! Eksaited kan?
Kekonon nak tau la jantina apa..
Sekali bby ibu ni tak dok diam plak dalam perut..aktif gilaaa dia!
Mcm mana technologist tu nak zoom intai2 awak sayanggg..huhu!

Takpela, takde rezeki lagi nak tenguk awak bby boy ke gegurl.
Yang penting awak sihat eh sayang.

Bila tenguk bby gerak gerak dalam perut kan kan, timbul satu perasaan yg mengharukan..
Happy+sebak semua ada..
Macam tak percaya..aku akan jadi seorang IBU. 
Anakku, Ibu & ayah tak sabauuu nak tunggu awak keluar nanti!
Love u baby shayanggggg!

~~Dari hati seorang bakal bergelar ibu. :)

Friday, 29 June 2012

It is easier said than DONE.

Hai semua. :)

Pagi pagi ni rasa mcm nak tulis something. Ekceli nak copy n paste je dari sinarharian.com hehe.. 
Tips isteri isteri menangani cinta 3 dimensi..Opsss..ngeri dengar kan kan?
So aku setuju sangat dengan si penulis ni..bertenang dlm apa situasi. Lelaki ni tak boleh dilawan dengan perasaan..tetapi boleh ditentang dengan fikiran. Pikir pikir kan ye.. :) Lets cekidottt...!

Tip isteri tangani cinta tiga dimensi
MUHAMAD MAT YAKIM
Cerita suami curang memang jadi perhatian. Bukan wanita sahaja, lelaki pun sama. Daripada lelaki, banyak respons mengatakan tulisan saya Jumaat lepas membahayakan mereka.

Ada yang tidak berani bawa balik Sinar Harian ke rumah manakala yang biasa muat naik Kelab 40 ke Facebook, minggu lalu mereka tidak buat begitu kerana tidak mahu dibaca isteri masing-masing.

Ada juga yang kecewa kerana menyangka saya akan dedahkan tip lebih berkesan melindungi kegiatan 'kokurikulum' selepas kahwin. Daripada ini, saya simpulkan bahawa mempunyai kekasih bagi suami orang bukan hal yang luar biasa sekarang. Ini mungkin juga petanda kemakmuran ekonomi negara.

Namun daripada pengalaman yang dititip kawan-kawan, saya dapati ia bukan melibatkan golongan berwang sahaja. Yang tidak berwang pun mahu juga. Malah sekarang dikatakan makin ramai gadis yang berani menyambut gayung lelaki berusia. Seorang gadis mengaku kepada saya, bukan wang jadi tarikan tetapi lelaki 40an kononnya ada 'pemanis' tersendiri untuk buat mereka jatuh hati.

Yang saya tahu, ramai ada bukan 'pemanis' tetapi kencing manis(hehe yg ni aku setuju). Ironinya, dia tidak pula jatuh hati kepada saya lalu saya percaya, pemanis itu ada pada lelaki 40an lain, bukan saya! Seorang rakan sebaya memberikan analogi menarik mengenai hal ini. Katanya, berusia 40an mengembalikan seeorang lelaki kepada dua dekad terdahulu malah tarikannya mungkin lebih kuat berbanding dulu.

Katanya, jika pada usia 20an, kita perlu tebar jala untuk tangkap ikan tetapi pada usia 40an, sedang tarik jala menyeberang sungai sahaja pun sudah banyak ikan sangkut. Apa pun, jangan pula lelaki dianggap terlalu obsesi kepada cinta dan wanita walhal masih banyak perkara lain yang diutamakan.

Namun hakikat keadaan ialah semakin seseorang itu menolak, tarikan untuknya akan jadi lebih kuat. Dan ujian itu sememangnya sangat kuat pada usia 40an! Ya, kenyataan ini tentu  menggusarkan hati para isteri. Anda pasti tertanya-tanya sama ada suami anda seperti yang dimaksudkan. Memang sukar untuk memastikan seseorang suami bersih daripada unsur curang.

Apa yang penting, jangan terburu-buru mencurigai suami. Jika bersikap begitu, ia lebih mempercepatkan proses anda diduakan. Ini kerana, lebih 90 peratus suami akan berfikir "elok elok aku tak buat hal, dok cemburu tak tentu pasal... Aku pasang satu lagi baru tahu" andai berhadapan dengan isteri yang cemburu buta.

Sama ada dengan petanda atau tidak, saya yakin naluri setiap isteri akan dapat merasakan sesuatu jika suaminya benar benar curang. Cuma pastikan, kecenderungan naluri anda itu tidak dibuat-buat. Ia sebaliknya datang sendiri ketika anda dalam keadaan tenang. Jangan pula mendesak hati untuk berfikir negatif terhadap suami.

Cubalah lawan. Jangan sekali-kali serang suami mengkhinzir buta sebaliknya bertindak bijak mengawal perasaan. Lontarkan soalan yang tidak berunsur tuduhan atau curiga, cukup seadanya bertanya namun pada masa yang sama, nilailah setiap patah jawapan yang diberikan.

Jika anda masih curiga, kembalilah kepada ALLAH dengan solat istikharah. Istikharah tidak semata-mata memberikan anda jawapan tetapi petunjuk untuk anda menerima takdir dengan reda. Dalam kata lain, jika benar anda terperangkap dalam cinta tiga dimensi, bertenanglah.

Hadap suami dengan sopan, ajaklah dia berbincang. Ingatkan dia pada tanggungjawab yang akan bertambah, dunia dan akhirat. Jangan sekali-kali menunjukkan anda membantah kerana sifat lelaki seperti layang layang.

Dicabar angin kencang, semakin tinggi ia melayang (okei yang ni memang penting). Sebaliknya jika anda minta dia buat pertimbangan dalam keadaan santun dan tenang, itu lebih berkesan. Orang hangat bercinta memang lupa dunia tetapi jika diingatkan akan tanggungjawab berganda yang menanti, itu paling berkesan untuk menyedarkannya, apa lagi oleh isteri sendiri.

Seorang kawan yang menanti hari untuk naik pelamin kali kedua dengan restu isterinya, tiba-tiba berubah fikiran selepas dia diminta oleh orang lain untuk menimbang akan perasaan isterinya yang luaran memang tidak bantah namun dalam hati, pastinya dia menangis juga. Tiada siapa yang tidak menitiskan air mata untuk melepaskan pasangannya ke dalam pelukan orang lain!

Namun andai setelah diingatkan semua itu, hati suami masih tidak lut dan anda sendiri pula yakin dia mampu, redalah sahaja. Doakan kebahagiaan cinta tiga dimensi itu. Doa pada ALLAH dikuatkan iman masing masing.

Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Mudah mudahan payung emas menanti!


Hehe..so renung2kan n selamat beramal. ;)

eira